4+1 Πλεονεκτήματα του Responsive Design

Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι η χρήση του διαδικτύου μέσα από κινητές συσκευές έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αν ρίξετε μία ματιά γύρω σας θα δείτε ότι ο αριθμός των χρηστών του internet που επιλέγει να έχει πρόσβαση από το κινητό ή το tablet έχει αυξηθεί.

Μέχρι το 2012, οι ιστοσελίδες κατασκευάζονταν αποκλειστικά βάση την προβολή τους στον επιτραπέζιο υπολογιστή, οπότε είχαν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με την χρήση των κινητών τηλεφώνων και στην συνέχεια των tablet δημιουργήθηκε η ανάγκη για την καλύτερη προβολή των ιστοσελίδων σε αυτές τις συσκευές.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα την έδωσε το Responsive Design.

correct responsive

Τι είναι το Responsive Design;

Το Responsive Design είναι η ιδιότητα της σελίδας να προσαρμόζεται σε όλες τις οθόνες οποιασδήποτε συσκευής (desktop, tablet, laptop, mobile) που χρησιμοποιούν οι χρήστες όταν βλέπουν μια ιστοσελίδα.

 

Παρακάτω θα σας δώσουμε 4+1 λόγους γιατί είναι απαραίτητο το Responsive Design.

correct responsive

1. Ευελιξία

Το Responsive Design διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόζει σωστά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σε όλες τις συσκευές και κατ’ επέκταση στις διαφορετικές διαστάσεις που έχουν οι οθόνες του Η/Υ, του laptop, του tablet και του κινητού τηλεφώνου.

Για παράδειγμα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μπορεί να προσαρμοστεί το ίδιο καλά σε έναν υπολογιστή με μεγάλη οθόνη και σε ένα tablet που έχει μικρότερη οθόνη. Παλαιότερα ο χρήστης χρειαζόταν να κάνει μεγέθυνση (zoom) το περιεχόμενο της ιστοσελίδας για να αλληλεπιδράσει ενώ τώρα όχι.

 

mobile user experience

2. Καλή Εμπειρία Χρήστη

Το πιο σημαντικό πράγμα που θέλουμε να προσφέρει μια ιστοσελίδα είναι η καλή εμπειρία χρήστη.
(Διαβάστε περισσότερα για την εμπειρία χρήστη)

Αυτή επιτυγχάνεται με το Responsive Design, καθώς ο χρήστης έχει τη δυνατότητα από το κινητό ή το tablet να κάνει μια αγορά, να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει μια online κράτηση ή ακόμα να κάνει κλήση πατώντας ένα κουμπί επικοινωνίας.

 

 savings

3. Οικονομία

Όταν μία ιστοσελίδα προσαρμόζεται σε όλες τις συσκευές, δεν χρειάζεται να φτιαχτεί μια έκδοση για τους Η/Υ και μια έκδοση για τα κινητά. Αυτό ίσχυε παλαιότερα όπου κατασκευάζονταν 2 διαφορετικές σελίδες μια για κάθε εκδοχή. Το μειονέκτημα της πρακτικής αυτής ήταν ότι ο διαχειριστής έπρεπε να ενημερώνει και να συντηρεί 2 ιστοσελίδες με συνέπεια να δαπανάται περισσότερος χρόνος και χρήματα.

 

responsive seo

4. Ευκολία στη Διαχείριση Στρατηγικής S.E.O.

To Responsive Design βοηθά την ανάπτυξη στρατηγικής S.E.O. μιας και συγκεντρώνει το ενδιαφερόμενο κοινό σε μία ιστοσελίδα άσχετα με ποια συσκευή επιλέγει ο επισκέπτης για να συνδεθεί σε αυτή.

mobile friendly

Η μηχανή αναζήτησης της Google βοηθάει στις κατατάξεις τις ιστοσελίδες που έχουν Responsive Design και εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης την σήμανση ότι η σελίδα είναι φιλική για κινητά (mobile friendly). Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης που κάνει αναζήτηση γνωρίζει από πριν αν η ιστοσελίδα που θα επισκεφθεί θα του προσφέρει μια καλή εμπειρία χρήστη.

 

google

+1 Το Συνιστά η Google

Η Google συνιστά το Responsive Design ως την καλύτερη πρακτική για μια ιστοσελίδα. Με το να έχεις δύο διαφορετικές σελίδες μία για κάθε συσκευή είναι σαφώς πιο δύσκολο να μοιράζεσαι το περιεχόμενο με άλλους χρήστες.

Για παράδειγμα σκεφτείτε ότι ενώ βρίσκεστε στη δουλειά θέλετε να στείλετε έναν σύνδεσμο (link) σε έναν φίλο σας για να του δείξετε ένα προϊόν που σας ενδιαφέρει. Εκείνος όμως βρίσκεται σε μία πλατεία κι έτσι θα ανοίξει τον σύνδεσμο από το κινητό του. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί όταν ο φίλος σας ανοίξει τον σύνδεσμο από άλλη συσκευή από αυτή που του στείλατε;

 

Επίλογος

Όσο αυξάνεται η χρήση διαφορετικών επιλογών πρόσβασης στο διαδίκτυο, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την καλύτερη προβολή του περιεχομένου των ιστοσελίδων. Το Responsive Design είναι η καλύτερη μέθοδος για την προβολή μιας ιστοσελίδας για τις κινητές συσκευές αλλά και για τους επιτραπέζιους υπολογιστές καθώς οι οθόνες των υπολογιστών πλέον έχουν μεγάλη ποικιλία διαστάσεων.

Η εταιρία μας είναι πλήρως εξιδεικευμένη στην προσαρμογή των ιστοσελίδων που δημιουργεί για την σωστή προβολή τους σε όλες τις συσκευές. Αν έχετε κάποια ερώτηση που θέλετε να κάνετε σχετικά με την σελίδα σας και την προβολή της στις κινητές συσκευές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

-
Εταιρία κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων.
Αλκιβιάδου 26, Ελευσίνα Αττικής, 19200 Ελλάδα - 2105549056